Kereta tersengguk bila tekan minyak

. tak brani nk bawak laju2. Hari tu, kereta aku dah keluarr logo nih tau. Ini terjadi kerana omboh, gelang omboh, dinding silinder, injap dan laluan injap rosak. Pengalaman saya, bila kereta akan kerap menghadapi masalah tidak terus bergerak ke depan sesudah masuk gear D pada setiap kali hidupkan enjin kali pertama hari itu. Sistem pengecasan kereta anda mengalami masalah kekurangan kuasa. apa yang perlu dibuat bila tersilap pam petrol/disel ke tangki kereta? admin 21/04/2017 Sama ada anda menggunakan kereta yang tidak pernah anda gunakan, warna pam bahan api yang kurang jelas ataupun anda sendiri berkhayal sewaktu mengisi bahan api kenderaan anda, memasukkan bahan api yang salah ke dalam tangki minyak memang seringkali terjadi. Ikut jadual servis yang telah ditetapkan baru lah kereta boleh bertahan lama tanpa sebarang kerosakan. Kekadang pernah perasan kereta depan masuk gear P bila berhenti kat trafic light. ada idea. Selalu tekan brek masa turun bukit. Jangan terlebih eksited sehingga anda terlebih menekan minyak menyebabkan engin kenderaan anda mengerang. kalo off aircond kereta ok. Bila latihan buat elok ja naik,bila QTI kereta tak mahu naik langsung,undur ke belakang lagi ada lah,agaknya aku tak tekan minyak sangat. pasto lak kekdg tgh2 enjin on tetiba ada bunyi mcm owg tekan alarm. mohon penjelasan. hahaha. Skru dan Spanar: Kereta bergegar bila laju Kereta saya mengalami gegaran ketara jika memandu melebihi 80 kilometer sejam (km/j). Kaedah yang betul semasa berhenti di traffic light: 1. Bila injin dah hidup jangan terus jalan. Apabila pergerakkan kereta sudah lancar, lepaskan pedal clutch sepenuhnya. kalau tak tekan pedal minyak walaupon meter 100 - 120km tak gegar pulak Memang la bila lady driver ni kereta tu tak lasak, tapi biasa ke that lady tu check minyak hitam, check air battery, kenal ke dia bunyik engine kasar, timing belt tak tahu bila nak tukar etc. tidak terjadi semasa memandu. Sekali dia keluarkan ermm dah terbakar rupanya one of the wire kat atas Fuel Pump ni so sebab tu bila jalan minyak macam tersekat-sekat nak kuar kan. Anda perlu tekan brek atau perlu hidupkan kereta atau letakkan pada gear neutral. Jika kereta 10 tahun, elok buat top overhaul, jika da lebih 15 tahun, kena prepare overhaul penuh, sistem penyejukan enjin-radiator kipas semua. Panik, lelaki ini tekan minyak dan langgar isterinya hingga wanita malang ini tercampak ke tepi jalan. Kita bolehjimat petrol lebih banyak jika mengetahui dengan lebih mendalam mengenai pelbagai bahagian teknikal kereta yang sememangnya berkaitrapat antara satu sama lain. tak bagus sebab fuel consumption tinggi. Problem kete aku ni ( n16 manual ), ketika mendaki puncak genting. Gambar Hiasan. Kalau boleh kuruskan badan kasi ringan skit hehe. Dari pembacaan kat komen2 tuan saya tengok macam masalah injection. Ini bukan saja terjadi kepada kereta auto malah ia juga kerap berlaku pada kereta gear manual. Minyak mesti berada pada aras di antara minimum dan maksimum. Nk tanya, kereta satria sy begegar bahagian depan bila tekan pdel minyak n kalau lepas pdel minyak tak ada gegar plak…makin tekan makin trsa brgegar…ada time2 ada bunyi bila lepas cluct tkar gear masa drive. Bila kena tukar gear masa kat jalan raya - Kalau dah meter kereta awak perlukan penukaran gear, tukar. Utk usia kereta tuan, bukan masalah minyak enjin sebab tanda enjin uzur ialah leaking dan enjin cepat panas. Maksudnya time accelerate la. bila sya tekan minyak. Enjin Kereta/Motosikal anda kembali seperti BARU. mase jpj panggil keluar kereta sbb gagal lbh line kuning masetu kecewa sgt . Bila anda tekan clutch untuk masuk gear, enjin akan automatik hidup kembali. Bila dia bukak je seat belakang kereta ni, nampak dah ada menda macam torchlight saiz besar tuh. bila main rem2 minyak bunyi tu makin bising. kereta boleh jalan mcam biasa . nk kena check ape. Kalau tak pernah pandu kereta sebelum ni, untuk kali pertama mesti kekok duduk di tempat pemandu dan pegang stereng. 1) Biarkan enjin kereta anda sekurang-kurangnya 30 saat sahaja setelah enjin dihidupkan. Jangan gunakan klac untuk menahan kereta dari menggelusur di bukit Mungkin ini nampak cool tetapi sebenarnya anda “membakar” plet disk klac anda, terutama pada kenderaan dengan tork tinggi seperti trak pikap dan kereta berprestasi tinggi. apakah penyebab simptom ini?adakah disebabkan mounting? Reply Delete Ramai di antara kita yang hanya tahu bayar duit minyak di kaunter dan terus pam minyak. Enjin Theta ll, 1998 cc CVVT menghasilkan 166ps dan 197Nm tork, aku rasa agak kurang power sebab bila aku tekan pedal minyak, tindakan enjinnya agak lambat ketika bermula gear pertama tetapi apabila ianya berada dalam gear ke3 agak terasa 'pickup' kereta ini. Member cakap, enjin kena panaskan betul betul. Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. Tak perlu tekan pedal untuk memanaskan enjin kerana ia akan membazirkan minyak sahaja. Jika anda menggunakan Perodua Viva, ia lebih mahal dari timing belt Proton Wira. 4. Tak perlu tekan banyak sangat. kebocoran minyak enjin pada kereta. Tertekan pedal minyak dulu baru masuk gear. By thehakimi , at January 16, 2019 at 11:53 AM Helo bro mau tanya. ia berlaku ketika  10 Mac 2017 Enjin kereta adalah sangat mudah rosak jika segala keperluannya Kereta tersengguk-sengguk bila tekan pedal minyak masa bergerak  27 Mac 2012 6) Kereta macam tak cukup power letrik tersengguk-sengguk (sedikit sentap bila pertukaran gear rendah ke tinggi). Pastikan sama ada minyak petrol kereta masih ada atau tidak. Bila Hari Raya hampir tiba, selain dari Bazar Ramadan, Uptown dan pusat membeli-belah lain Panduan Cara Menjimatkan Minyak Kereta Jadi anda boleh mencuba tips ini untuk kereta anda dalam mendapatkan penjimatan dan kepuasan sepenuhnya (Tips how to save car fuel). Kemudian, pulas kunci kereta hingga keluar semua isyarat kat meter kereta. ape sakit to ek. kereta sy wira auto . 5. Spark Plug (Palam Pencucuh) Rosak Petanda awal penyakit ini adalah anda akan rasa susah untuk start dan kereta anda akan semput atau time nak tekan minyak kereta macam semput-semput. Bammmmm!! Langgar kereta sorang mamat ni. Jadi bila minyak berada dalam enjin, baru spark plug dapat membakar minyak tersebut untuk menggerakkan komponen enjin yang lain. Tekan high and lock dan seterusnya tengok keadaan sekeliling. Kalau bawah daripada minimum, masukkan sedikit minyak enjin sehingga ke paras yang saya katakan tadi. boleh kondem gear box rasanya. Napa tu ya. Saya periksa paras minyak pada tangki minyak klac - dah kosong. Masalah gearbox ini amat kerap berlaku dan paling menyusahkan bila gear jadi tidak terkawal bilamana sering saja bertukar dengan sendiri. 2) Kapasiti minyak petrol lebih banyak pada waktu sejuk berbanding waktu panas di siang hari yang mana ianya mempunyai wap yang berlebihan. 1. Bila anda tekan butang overdrive,gear akan drop dari gear 5 ke gear 4. Start engine kereta bateri yang masih baik dan biarkan tercas untuk beberapa minit. napa yek. jalan jem, kita tengok kereta dekat depan dah bagi signal lama nak masuk lorong, kenapa kebanyak kan tak bagi masuk, siap tekan minyak lagi. Hamdan. pastu bila dah tekan punat reset, ok balek, yang 2nd time tuh jadi masa naik jambatan, probably sebab gegeran, so dia mati lagi. Jangan tekan minyak bila kelajuan enjin rendah dan berada di gear tinggi. Agak-agak dah boleh bergerak. Admin sendiri pun pernah mengalami masalah kereta waja semput (kereta saudara mara, kalau kereta orang memang selalu buat laa). Kira oklah dan baru lepaskan pedal clutch sepenuhnya. Berikut merupakan antara beberapa cara pemanduan yang korang harus elakkan kalau tak nak kereta bermasalah dikemudian hari. Baru je jadi, meter odo dah 96ribu km Lagi kuat tekan minyak lagi kuat n panjang lah mengiau nya. 4 Feb 2018 Bila tekan minyak sikit jer, rasa semput-semput tapi tak mati. Terasa enjin bergegar dan perlu tekan pedal minyak sehabisnya untuk elakkan enjin terpadam secara mengejut. Itu memang salah. Untuk ujian ni aku guna minyak Ron97 (Kuning) yang aku isi kat stesen minyak Petronas. ok memang normal. Bila nk servis kali pertama, usahakan untuk pergi ke proton HQ Shah Alam demi mendapatkan update TCU & ECU terbaru. bila buka paip minyak tu, minyak tak keluar pn. Setelah di rujuk kepada 5-6 pomen. Untuk kereta auto, cari jarum yang lebih kurang sama bentuknya tapi berada di sebelah yang bertentangan dengan jarum yang pertama (untuk periksa minyak gear box). after 3 days, bila hari ni ogy nk guna kereta pegi kelas, kereta ogy xboleh nk start balek. Kerosakan kereta dan air cond yang patut anda tahu. Drive dengan berkhemah. ada kah masalah padah alternator ¿? Balas Padam Assalam, cikgu saya sedang belajar kereta, boleh saya tahu, bila nak belok ke kiri atau ke kanan, macam mana nak pastikan kita tak makan jalan orang?dan satu lagi, mase permulaan jalan semasa di persimpangan, kita perlu lepas clutch sikit baru tekan minyak atau tekan minyak, baru lepas clutch?terima kasih cikgu :)) Anda periksa bateri, minyak enjin dan komponen-komponen lain. Tarik hand brek Semua pemilik kereta wajib ambil tahu. Ini simbol paling basic yang MASKULIN yakin semua orang pun tahu. So lebih fuel diperlukan tatkala korang akan tekan pedal lebih banyak. Saya tekan pedal minyak pun, macam tak laju je. klu leh nak pusing habis satu meter tapi rpm rendah. Amaran bateri. Mata meliar ke dalam bahagian bonet kereta. 8 SL tahun 2011 dari orang tua saya. Dan komponen ni ada service schedule yang perlu dilakukan bila dah sampai masanya. bila check belah kiri minyak keluar cantik. Jarang servis minyak dan filter. Segera saya ke bengkel kereta, minta isikan minyak klac. Permulaannya bergegar perlahan, tetapi makin lama makin kuat, lebih-lebih lagi bila saya tekan minyak kuat sikit. tp masa bleeding tu, brake tak tangkap. nsihat saya, setiap kali kereta berenti jgn biakan pada gear D dan tekan break, please neutral gear tu, bila nak jln, tkr kepada D. rocker cover gasket : kes ini banyak berlaku pada kereta campro terutama bila mileage dah mencecah 60000 km ke atas simptom kebocoran dia boleh nampak jika head kita dah mula hitam kesan dari minyak itam selamat sejahtera. Selain itu, matikan juga aircord anda bila sudah hampir tiba destinasi. Ingat, bila mereka bagaimana cara nak elak tayar slip (gelincir) bila tekan brek mengejut Pernah tak alami situasi – masa tengah bawak kereta laju, tiba-tiba terkejut tengok lampu brek kereta depan, kemudian kita tekan brek mengejut. "Adui! Masa ni lah kereta ni nak buat hal. masalahnya bila tekan pedal brek ada bunyi mcm benda bocor di side blkangblkang. kereta dapat tork yang lebih dan digunakan untuk memotong atau mendaki bukit. 2. Semput2 terus mati. masaalah ini gegar ini terjadi bila saya tekan pedal minyak sahaja. masalah sy bila nak mulakan gerakan tekan pedal minyak kereta terasa huyung hayan. Nampaknya, masalah tersebut disebabkan oleh palam pencucuh. Paras minyak gearbox automatik kereta Perodua Alza perlu diperiksa semasa enjin didalam keadaan panas. enjin mati ketika tgh buat uturn. 5rpm dan slowly to 800rpm bila dah panas. Ini akan menyebabkan brek kurang kesan atau terpaksa pump pedal beberapa kali untuk brek mencengkam. Start kereta, dan cabut bateri. Salah satuny Tagged alat sedut minyak hitam berapa kilometer ganti minyak hitam kereta harga minyak gear auto harga minyak hitam castrol harga minyak hitam kereta jenama minyak hitam kereta terbaik jenis minyak hitam kereta kereta semput bila tekan minyak liqui moly 10w40 motorcycle oil liqui moly 15w50 liqui moly fully synthetic liqui moly malaysia Liqui bagi kereta auto letak dlm position parking or free. . Ada yang cakap kena overhaul enjin, ada yang cakap bearing alternator rosak, dan ada yang cakap kena tukar gearbox. Pagi pagi kita start enjin kereta. Pam minyak berperanan untuk pam minyak dari tangki minyak ke dalam enjin kereta. Saya check clutch pedal tu cam ada longgar dan bila saya tekan memang keluar bunyi tudan saya cuba buka skru (dalam bulatan merah tu) senang je tak perlu pakai alat cuma pakai tangan je, lepas je pin dihujung tu dan tarik keluar skru tu. cume tekan padel brek die berlaku. Ok jom kita mulakan cerita. angin je keluar bila tekan brake. Kereta semput2 bila tgh jalan enjin mati. kalau jalan menaik lagi haru. Pasti korang terpinga-pinga, kan? Dalam hati, eh pokemon betul RK ni. salam. Terdapat beberapa punca yang menyebabkan bunyi ini terjadi: KENAPA KERETA SEMPUT BILA TEKAN MINYAK. tekan brek kaki 2. Tak tahu jimat minyak atau tidak Saga BLM ni sebenarnya. Enjin terasa berat walaupun dah tekan pedal minyak dengan kuat? Lemah mendaki bukit atau membawa bebanan? Enjin selalu semput atau tersengguk-sengguk? Kuat makan minyak petrol? Sukar dihidupkan terutama pada waktu pagi? Masalah penyalaan? Kebiasaannya semua masalah ini memerlukan anda melakukan TOP OVERHAUL yang mana kosnya memang tinggi Timing belt - 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga. Pandu perlahan kemudian tekan brek secara perlahan-lahan, kemudian pandu lagi dan tekan brek seperti waktu kecemasan. Bila kereta yang ditolak sudah agak laju, perlahan-lahan lepaskan klac. lau kete manual dah tentu la free gear. Periksa takat minyak brake dalam tabung yang anda boleh lihat dalam bonet depan kereta, bersebelahan dengan enjin kereta. Tapi bila jalan jauh ni banyak benda nak kena fikir. Jika kereta automatik, jangan tekan minyak untuk turunkan gear dan memecut - sebaliknya, kalau ada 'shift lever' atau 'tiptronik', sila gunakannya untuk turunkan gear dan barulah tekan Kadang kala bila tekan pedal minyak, injin kereta mulai semput & injin berhenti. Jadi bila minyak ada dalam enjin, baru spark plug dapat membakar minyak tersebut untuk gerakkan kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun! Salam bos. 3 Reply matyie lanJan 15, 2014, 6:40:00 PM Salam sy nak tanya mngenai kereta saga flx auto,sy baru lepas buat major servis. Aku sendiri pernah mengalami keadaan seperti ini dimana enjin tidak dapat berfungsi dengan betul,penggunaan bahanapi semakin kuat dan akhirnya enjin akan mati sendiri. Jika pam minyak rosak, minyak dari tangki tak dapat dipam masuk ke dalam enjin sebeb tu kereta tak boleh dihidupkan. Pastikan anda ikuti cara penjagaan minyak hitam yang betul. Saya macam nervous dan rasa kereta tu macam ke tepi sangat je kat bahagian kiri. Maksudnya kita dapat merasai setiap pergerakan kereta tersebut dan secara tidak langsung kita berasa yakin dan tenang dengan kebolehan kereta ini. Enjin kereta mercedes lama miliknya dimatikan. Macam mana nak kawal kelajuan kereta - Boleh je tekan clutch and then tekan brake slowly ikut kesesuaian untuk perlahankan kereta 2. Post kali ni aku nak bincang sikit pasal masalah-masalah yang mungkin akan muncul pada pengguna Exora lantaran ramai pemilik Exora mengadu akan masalah yang sama. pastuh kete yang nk supply current tuh. kenari sya time pns enjin ssh nk hidup. 6 Auto (2005), bila mula2 nk jalan @ selepas berhenti dan tekan minyak kereta macam tersentap sentap tersengguk sengguk. Pastikan penapis udara dibersihkan. Masuk gear satu pun kadang boleh mati sebab clutch jadi tak sampai. setakat 120km/j tak hebat bro. saya dah tak tekan minyak tapi rpm saya tinggi lambat turun…masa drive je. kete yang nk bg kuasa dkt kete yg prob tuh mesti lertekan minyak sedikit selama 2 minit. Sekian . tertekan pedal minyak dulu baru masuk gear. setakat g servis kereta x penah pomen tu srh tukar minyak gear. Cara nak periksa alternator tu Kereta tiba2 gerak 20km/j, tekan minyak x jadi apa. tp sy fail bahagian side parking. Bila buka air cond bunyi bising tapi kejap2 je benda tu ada. ia membantu kelancaran pengunaan minyak. biru sedikit itu bermakna enjin kereta dalam keadaan sihat. 0 adalah kereta kompak yang paling menjimatkan minyak anda sepanjang perjalanan dan ia telah menduduki carta tertinggi dalam senarai kereta yang menjimatkan minyak. Kenapa kereta semput bila tekan minyak; suatu pertanyaan yang sering ditanya kepada admin. Bonet kereta di bahagian depan dibuka. Saya pun terus tekan butang 'trip meter' kereta menjadi sifar (0) dan akan pergi semula ke bengkel ini bila meter ini menunjukkan 200 km lebih. susah la ogy nk pegi mana mana salam tuan. adakah masalah oil filter dan camne nk tukar. Minyak Petrol Habis / Tak Sampai. Bunyi nyaring bila tekan minyak. dan die duk bahagian mane?nak buat sendiri klu boleh. Masuk saja service bay, kereta dinaikkan, terkejut aku bila tengok lelehan minyak enjin disekeliling oil sump dan bertebaran sampai ke suspensi kereta. Bila ingin memotong,kita akan turun gear 5 ke 4 untuk mendapat tork lebih. 5A thn 1994. bayangkan kalau terkejut sebab lampu trafic light dah hijau lama. Saya mohon otai2 tlg bagi nasihat pasal masalah saya ni. Dan kadang masa kereta jalan laju saya tekan berak nak berhenti engine pandai mati. Bila tutup air cond hilang. mungkin sebab takde LSD kot. kenapa ye? adakah itu normal atau bermasalah? adakah saya perlu tukar clutch plate atau bagaimana pendapat encik. tp yg belah kiri tu ok meleleh je minyak keluar walaupun tak tekan brake. 7 Cara Jimat Minyak Bila Memandu Jauh | Jalan jauh, seronok Memang seronok. Memang ramai yang mengalami masalah seperti ini. bila sejuk smua nya ok. kerta sya. Tekan lepas tekan lepas perlahan lahan. Salam otai semua. Susah nak hidup lepas tu bunyi crank atau dah hidup semput-semput, tak pun lampu semua menyala cuma enjin tak hidup. Kereta saya Gen2 1. Sebelum start enjin kereta, tekan pedal minyak 3 kali. masalahnya bila pagi nak start susah hidup n bila dah hidup kene tunggu temp smpi setengah baru blh gerak, jika kurang enjin selalu mati2 smpi sy selalu tekan minyak lbh sikit baru x mati tp mcm ada senggut masa gerak. Lebih banyak beban lagi banyak tenaga diperlukan untuk move. Tarik hand brek Break sangat penting alam sebuah kereta. Masalah pertukaran gear yang tidak menentu dan biasa berlaku adalah dari gear 5 ke 4 dan dari 3 ke 2 untuk gear manual dan banyak berlaku dari 4 ke 3 untuk gear auto. pertama pergi ke bengkel dan mereka akan cuci. - Bila kereta berhenti pastikan tekan pedal clutch sehingga jejak ke lantai dan Aku start enjin sambil tekan minyak pon tak boleh. Menukar minyak enjin dan penapisnya hanyalah sebahagian perkara utama yang perlu dititik beratkan untuk memastikan perjalanan yang selamat. Memecut dan berhenti dengan mendadak juga akan effect penggunaan minyak. {ayat untuk sedapkan hati sendiri} Untuk tempoh lebih kurang 5-6 bulan bawa kereta khususnya transmisi auto, saya akui, saya rasa seronok dan jadi gian atau 'ketagih' untuk bawa kereta. Saya pernah ada pengalaman gearbox x da pickup. Jawabnya, gear anda boleh rosak atau cepat rosak. pada otai salam nk tye tuan masalah bila saya tekan pedel minyak seperti mahu memotong kenderaan lain kereta saya macam tersedut sedut. Ini bermaksud spark plug anda sudah rosak. Kebiasaannya Timing Belt tidak bagi apa-apa tanda atau hint bila ia nak putus. Jadi, yang empunya milik kereta akan bila-bila masa berhak ambil alih semula kereta tu. bunyi dy mcm ade benda kat dlm enjin. clutch sy baru pakai setahun je. Tambah minyak brek sama jenis jika paras bila baca semua comment diatas,kerosakkan proton wira model VDO hampir 80% mengalami masalah yg sama iaitu bila pandu dgn pelahan kereta akan menjadi semput-semput,bila tekan minyak kuat sikit dia ok lah sekejap tp lampu chek enjin akan menyala,jd apakah punca yg membuat ia jd semput2*tu,kompenen apakah yg tepat sekali harus ditukar?. masalah yg saya hadapi ialah masa idling, bila saya tekan pedal minyak, akan keluar asap putih berkepul. Sebagai contoh, korang tengah best tekan padle minyak dan kereta sedang meluncur laju terus je masuk gear D. Awak faham tak, saya tekan minyak sebab saya nak lari daripada orang belakang, tendang kereta saya," katanya. Silap-silap memandu pun tersengguk-sengguk tapi tu lama-lama buat latihan pasti dapat atasi. Pandulah berhati-hati. Ok, its normal bila (cikgu saya ade pesan dlm litar xyah tekan sgt minyak,even xtekan dia jln so time nk selekoh tu xyah tekan biar je kereta gerak kite handle stereng je) TIPS: tiap selekoh atau sblom bonggol xyah tekan minyak TAPI tekan clutch. Ilmu mengenal cara penjagaan kereta 1. Petanda awal penyakit ini adalah anda akan rasa susah untuk start dan kereta anda akan semput atau time nak tekan minyak kereta macam semput-semput. kenapa ye. Dalam video itu juga kedengaran seorang lelaki mendakwa tayar kereta wanita itu bukan sahaja menggilis kaki seorang kanak-kanak, malah cuba melanggar pejalan kaki lain, serta bertindak biadab ketika diminta memberi penjelasan. Bila lepas brek dlm tekan minyak. Di sini saya akan memberikan 20 cara praktikal secara ringkas dan padat untuk menjimatkan minyak petrol anda dengan mudah. t. thanks jgk kt akak sbb bg tips kat atas :) Saya pakai gen 2 2005. kalau tengok rpm agak tinggi. Minyak dan filter mestilah kena servis secara berkala. Kalau dah capai 45km/hr, tukar ke gear 4. 5rpm +-. Sebelum apa-apa pun ini minyak enjin pilihan kali ini, terus dari Jepun hehe. bila leps kan tu . kasih Dengan komisen ini lah mereka gunakan untuk kos berulang alik ke bank, JPJ, ke rumah customer, isi minyak kereta bila deliver dan hadiah-hadiah yang nak menarik pelanggan. Bila siap isi terus start engine. Kawan saya pernah terjadi, masuk kereta, start injin terus jalan. Kereta pula bergerak tersangat perlahan walaupun abah dah tekan pedal minyak sekuat habis. sblm nhe batry sllu kong. Ramai yang bila turun bukit akan selalu tekan brek untuk perlahankan kereta. Bila anda menggunakan kereta berjenis gear manual untuk naik bukit, ia adalah memadai jika anda hanya menggunakan gear 2 dan gear 3. k. Bila dah potong, nak masuk ke laluan yang betul semula, ayah suruh tekan minyak bagi laju dan cepat masuk ke lane kiter balik. Salam Tuan-tuan semua, Alhamdulillah Exora Bold aku telah pun selamat diservis untuk kali kedua . Tapi banyak yang akhirnya “makan hati” dengan sikap pelanggan yang tak ada limit nak tekan salesmen sampai kalau boleh, spendar salesmen pun nak digadainya. wira auto 1. a kampung style) cari jalan lurus kasi tekan minyak kuat2. Tekan brek dan lepas kemudian jalan ke depan sedikit dan tekan brek, jika kereta berhenti, baru boleh jalan sambung jalan. Kita tekan minyak macam mana pun, kereta tetap rasa slow dan berat. Kalau berjaya biar engine running beberapa minit. Jump to. kita mau power lagi. baru tadi drive, bila tekan minyak lebi skit je dah jadi sangkut2 aku kete manual. - Bila kereta berhenti pastikan tekan pedal clutch sehingga jejak ke lantai dan Baru sahaja beli kereta savvy amt 2nd semalam. Assalam kak bulan 2 haritu sy dah buat test jpj rsm dan rpk mmg sy ikot step y akak bagitu . Kereta bila tekan minyak terasa gegaran kuat pada laki Apa masalah puncanya tu agaknya. heheee. bila berhenti enjin kadang mati kadang tak. Saya tak pasti tentang Proton Preve Excecutive, tapi jika untuk Proton Preve CFE, sebab yang pertama, mungkin kerana sistem suspension, berat kereta dan lain-lain, menyebabkan kita tak terasa laju sangat jika kereta ni dipandu laju. Untuk pengetahuan semua dalam sistem aircond kereta ni terdiri daripada 7 komponen utama. Semua gear automatik kereta pada asasnya adalah sama. setiap dua kali tukar minyak gear bo x, masukkan sedikit gear treatment 1. Bila di tanya, dia orang tak tau pun yang dalam compressor tu ada minyak. dn cepat kering. Tak dapat banyak tak apa, dapat sikit pun jadi lah. Asap ekzos berwarna putih apabila minyak pelincir terlalu banyak mengalir masuk ke dalam ruang bakar. Kereta Axia 1. Pening dah. Maka, perlu tunggu hingga beberapa minit selepas hidupkan enjin sebelum boleh bergerak ke depan. plezzzz apa masalah kereta ni sbnar ye. dn sya kerap isi minyak hitam. Cuba start engine kereta bateri yang lemah / kong. kereta saya bila tekan pedal minyak begegar pada kelajuan 100 - 120 km selepas itu bila saya tekan lg pedal minyak sampai ke tahap melepasi 120km gegar dia hilang 2. kalau masa parking tekan minyak ok je. blh tlg jelaskn x masalah dia sbb dah dekat 2 minggu benda ni berlaku. Tips Percuma Penjagaan Kereta. Ada yang memberitahu, skru pada roda kereta saya longgar tetapi apabila mengetatkannya, masalah itu masih berlaku. apa problem atau masalah jika bateri dah tukar alternator dah tukar. Skjp je lepas tuh aku x confident yg aku dpt react dgn cpt bila lampu dah tukar ke hijau, so aku siap masuk ke gear 1 terus masa merah tuh. Kereta saya proton pesona. Ok, kali nak cerita sikit, mengikut pengalaman dan pelanggan-pelanggan ACS, rata-rata yang datang ke kedai kami ni tak pernah langsung, selama guna kereta, dia orang tak pernah langsung tukar minyak compressor aircond kereta dia orang. masuk gear N (tanpa tekan tombol pada gear. dah modified,isi Rm 30 boleh dapat 190km. lg 1 try bleeding drum blkang side kanan x kluar minyak pun. Slalu jadi di traffic light bila nak jalan. Penapis minyak pelincir mesti ditukar kerana minyak pelincir yang bercampur air lumpur mungkin tersedut dalam penapis berkenaan dan akan bercampur pula dengan minyak pelincir yang baru. Beri isyarat kepada rakan-rakan untuk mula menolak kereta. Peliknya tiada tanda-tanda macam kebiasaan 'drive shaft' rosak seperti berbunyi ketak-ketak sewaktu pulas 'steering' ke kiri atau ke kanan. sy guna blm auto. sekiranya waktu anda tambah minyak brake tertumpah, segera lap kerana sifat minyak brake yang menghakis. kereta sy jenis wira 1. Selamat kereta lain sempat mengelak. Yang kedua, anda kena tahu macam mana nak tekan paddle minyak untuk rasakan pickup kereta Preve CFE. mengalami masalah , bila tngah drive enjin macam meraung minta gear padahal auto . niat nak guna ulang alik kerja dri putrajaya-klcc. Katakan kereta anda 5 automatic speed. padel brek menolak bile timing naik. Keadaaan tu makin teruk dan enjin sekejap mati dan hidup. Jadi jangan panik, telefon mekanik dan suruh mereka tukar spark plug. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Bila enjin dihidupkan semula, perlu pulas kunci dan tekan minyak beberapa kali dengan bersusah payah. Simbol Minyak Kereta. Aku jadi menggelabah dan lambat tekan brek. gearbox auto ni memang dah design kena starting perjalanan kereta tu dengan D. jadi di cameron highland kereta q dlm posisi mendaki. 9. Kadang kadang ada kebocoran kita tak sedar,tau tau minyak ni kurang. tekan minyak da x da power. Baru3 ni saya perasan ada bunyi macam kucing jantan mengiau nak kawin bila saya tekan minyak. Minyak pelincir juga boleh masuk ke ruang bakar jika gasket di kepala silinder rosak sehingga air dapat masuk ke dalam ruang bakar. bab minyak pon gila kuat kereta ni. kete sy xde pki alarm. Kalau naik bukit ajer tekan minyak mengaum jer enjin tapi keretanya lembap. Masalah bermula bila masuk gear R atau D dan sy tekan sedikit saja pedal minyak dan sy tekan brek dalam position R atau D tadi,RPM mula tak stabil 1. Senang untuk teka, sebab lampu reverse akan nyala sekejap. Dah macam bawak lori pun ada bunyinya, "ngennnnnngggg". hptal mna nk pegi 1. Ia perlu ditukar setiap kali 90,000 km atau 100,000 km dan kos menggantikan belting yang baru agak mahal. x nrmal mcm kereta lain. (beli kedai potong tp kena tradein yang asal). kena biar kan sejuk sikit baru bole start balik. saya nah cek pakai komputer katanya speend sensor problem. sejak berlaku tu. prapp masuk Saya pakai gen 2 2005. ermm taktahu laa. ‘Satu Alat Ganti yang Rosak, Memusnahkan Segalanya’ Sebagaimana yang boleh anda lihat daripada senario di atas, hari anda boleh jadi tidak keruan hanya kerana satu alat ganti kereta yang kecil. Mujur stereng nk lg ikut  1 Dis 2011 2) dan masa yg sama bila sy corner kanan dia akan bunyi xsedap sikit. 10) Pastikan tingkap kereta ditutup semasa memandu untuk melancarkan pergerakkan kereta. bila stop kat traffic light, tukar (n), bila nak masuk balik ke gear auto, tak masuk2, dia trus ke gear manual. bila kereta di pandu. atau menghadapi kesukaran masa memotong kereta di hadapan ( kereta tak pergi) 13. ayah sy cakap maybe gearbox rosak , and member sy ckap throttle body . adakah boleh jadi terkena minyak pada clutch plate, sbb ade kesan minyak pada bahagian bwh gear box. Kalau tiada memang tak hidup lah kereta. salam nk tye tuan masalah bila saya tekan pedel minyak seperti mahu memotong kenderaan lain kereta saya macam tersedut sedut. bila tekan pedal minyak bila bawa slow bunyi tuktuk muncul lepas bawa laju bunyi tuktuk hilangsekejap jer Bayangkan kalau pemandu terkejut sebab lampu trafic light dah hijau lama & kereta belakang dah hon2 je. bila dekat jalan raya. Bila ini berlaku, saya biarkan dahulu kereta buat beberapa minit. keta manual,saga keta kebal. Gear automatik kereta. and then kat tgh2 intersection tuh ENJIN KERETA NAK MATI!! bila kereta di pandu. Reply Delete Bila on aircond kereta aku jadi berat. Bayangkan kalau pemandu terkejut sebab lampu trafic light dah hijau lama & kereta belakang dah hon2 je. Tekan minyak pada 3,000rpm, 4 salam tuan. Tapi setelah diservis dan Untuk kereta manual, sila ingat kembali bila last tukar clutch plate. jauh perjalanan luas pemandangan. Nak naik jalan berbukit pun tak boleh. Bila spark plug rosak, kereta tidak boleh ignite. Nampak memang kritikal. Menurut laman web Automotive Fleet terdapat banyak Cara Menjimatkan Minyak Kereta Yang Mudah Dan Berkesan yang boleh dipraktikan oleh pengguna kenderaan. assalam,kereta saya nisssan ad resort@wagon. 8. Bila tekan minyak lebih enjin kompom mati. kereta saya wira 1. tapi bila saya tekan pedal minyak balik, dah xde asap lagi. 12 Okt 2017 KERETA ANDA SEMPUT ?????? PERNAH TAK, ANDA MENGALAMI PENGALAMAN SEBEGINI ? Jom kita sharing sikit . Kereta jadi kurang pick-up (kurang kuasa pecutan) 3. Bayangkan kalau pemandu terkejut sebab lampu trafic light dah hijau lama & kereta belakang dah hon2 je. nk tnye kereta sy bila gear D dan R sambil tekan brek dlm keadaan on aircond kereta saya timing naik turun n compressor cut off cut off. Yes 7 Perkara Yang Saya Belajar Sewaktu Travel Ke Krabi Bersama Keluarga Dengan Kereta Kancil saya tahankan saja kaki tekan minyak ke lantai. Kalu 7 Perkara Yang Saya Belajar Sewaktu Travel Ke Krabi Bersama Keluarga Dengan Kereta Kancil saya tahankan saja kaki tekan minyak ke lantai. Apakah permasalahan itu? 2/24/2014 yuyu aziz. Penyelenggaraan kereta dan enjin juga penting. prapp masuk meter turun dibawah 30km, tekan pedal clucth dulu baru tekan pedal brek. ? terima kasih - muhd nazri othman Salam. Pastikan sukatan antara minimum dan maximum. 5gli manual. dpn disc blkg drum. Akan tetapi enjin maseh boleh dihidupkan semula,cuma ia akan tersenggut senggut bila kereta hendak digerakkan. Bila buka bonet main throtle takde dgr gegar, bila kereta in gear dan berjalan. sy juga ada try tekan pedal minyak secara mengejut, dia akan bunyi . Karbon yang terbentuk dalam enjin kereta sekiranya dibiarkan menebal akan membuatkan: 1. TIMING BELT. Contoh, awak bawak 35 km/h, awak tuka la gear 2 ke gear 3. Ini adalah kemampuan si comel bila memecut 120km/j sebelum guna minyak hitam JTX1000 Gold. ok tak tu? Ini surprise yang anda bakal dapat lepas dah beli kereta nanti. mcm2 masalh. 3. Sama prinsip kereta manual. Timing belt - 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga. Lebih 4 tahun aku pakai tak pernah pulak aku test penggunaan minyak kereta aku ni. kenapa ek? Bila dapati ada kereta idaman yang ditawarkan untuk dijual pastinya anda akan berasa sangat teruja. bunyi semakin kuat seiring dengan kelajuan enjin. ape kena to kn. Anda bukan sahaja dapat menikmati penjimatan kos sewa kereta dengan adanya promosi ini, tetapi juga dapat menjimatkan kos minyak! brektangan dan tekan minyak dalam gear satu, jika kereta boleh bergerak, minta jurujual hantar ke pusat servis untuk adjust. perkara ni berulang banyak kali . lps 2 wayar nagetev jadi panas. agk2 nya apa masalah nya? mohon la pertolongan dari otai2 kereta, pernah jadi mcm ni 2 tahun lepas, tp masa tu prob Sebab saya baru je tukar bateri kereta Viva ni 3-4 bulan lepas. 4) Next korang cari Abam RK. Nak tanya kalau kelisa bila baru nak jalan i. sebab kalau tidak pakai,disable / off butang OD itu. Bagi abam test drive kereta korang tu. test jpj kali kedua 20april haritu alhamdulillah happy sgt sy lulus rasa lega syukur sgt2 . ok,RPM kick 1. brek tak mencengkam. sy nk tnya otai2 nhe. masalah dia klu waktu pagi enjin hidup tapi bila dah gerak dalam 10-15 min dia akan mati bila perlahankan kereta. Assalamualaikum boss. Pedal clucth diangkat sedikit sehingga terasa body kereta dah mula nak bergerak ke depan. nissan almera 2013. Baru sedar apa yang aku silap. e gear 1 dia bergegar engine,pastu kena tekan pedal minyak lebih sikit baru kurang gegar. 9) Apabila cuaca luar sudah sejuk (malam atau di tanah tinggi) eloklah matikan air-cord anda. Jom Follow. Ramai orang tak tahu, bila sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun! Menentukan minyak gearbox automatik kereta Perodua Alza berada pada paras yang betul adalah sangat penting supaya dapat mencegah kerosakan awal. Enjin mengaum tapi kereta tak laju mcm biasa. Anda bukan sahaja dapat menikmati penjimatan kos sewa kereta dengan adanya promosi ini, tetapi juga dapat menjimatkan kos minyak! meter turun dibawah 30km, tekan pedal clucth dulu baru tekan pedal brek. Minyak Enjin : Apa Yang Harus Diketahui Bila injin dah hidup jangan terus jalan. Susah hendak dihidupkan terutama semasa enjin sejuk 5. iv. skrg tgh tunggu lesen P . Terdapat beberapa punca yang menyebabkan bunyi ini terjadi: Petanda awal penyakit ini adalah anda akan rasa susah untuk start dan kereta anda akan semput atau time nak tekan minyak kereta macam semput-semput. saya menggunakan wira 1. nak kene tekan pedal minyak slow-2 baru hilang meraung tu and boleh jalan semula . Kalau cuba tekan minyak sekuat hati pun tidak selesaikan masalahnya. kedua, (DIY a. apa sebab nye ekk??harap dpt bantu… Kalau lebih kereta akan tersengguk seperti minyak tidak sampai ke enjin dan macam tidak ade power kat spark plug. Ya la sebab kita ja duduk dalam kereta tu kan,bukan ada cikgu dekat sebelah nak bagitahu apa yang kena buat. Jangan tekan pedal minyak terlalu kuat. Dia buat ujikaji ringkas. tekan minyak and then lepas clutch. Periksa takungan minyak brek. Saya beli kereta showroom, masa tu saya yang first pakai di cheras, warna hijau. Penggunaan minyak kereta anda bertambah 2. Spark plug - 20,000 km perjalanan mengikut buku jadual penyelenggaraan. saya pakai produa viva. Salah satuny Bunyi ini akan kedengaran semasa stereng kereta di pusing ke kiri atau kekanan semasa kereta berhenti atau ketika tekan minyak untuk menggerakkan kereta. tolak ajer) 3. Untuk kenderaan transmisi automatik, pastikan gear diletakkan pada posisi "neutral" jika berhenti atau tidak bergerak. means, kena tekan sampai ke dasar baru kereta slow tu pon masih bergerak time ni aku dah agak, kalau tak tangki minyak break bocor, kemungkinan lain ialah minyak break kering kau dapat bayang tak gila punya tekan break sampai ke dasar? macam kau tekan clutch tau b4 ni aku ulang alek office ok aje pijak sket je pedal, dah cengkam gila nk tanya kenapa kereta sy clutch slip bila nk tekan pickup masa gear 3,4,5. Kenali dan fahami punca-punca kereta semput bila tekan minyak. Ia mengambil masa diantara 30 minit sehingga 1 jam untuk anda merasa biasa memandu di sebelah kiri kereta dan di sebelah kanan jalan. Assalamualaikum, hai ! Okay, just nak share dalam blog nih. kereta pun menyusur pelan2. Tekanan yang lebih menyebabkan penggunaan minyak berlebihan. Dengan komisen ini lah mereka gunakan untuk kos berulang alik ke bank, JPJ, ke rumah customer, isi minyak kereta bila deliver dan hadiah-hadiah yang nak menarik pelanggan. masa orang jual tu ajar guna gear, ok je. ini bermakna meter perbatuan dah menjangkau 6000 km. Gambar di atas menunjukkan ada kesan tumpahan minyak pada lantai dan ianya turun melalui tayar kereta anda atau bila anda undurkan kereta , ada kesan di tempat parking kereta anda tadi. Sekarang ni nak bercakap tentang cara mudah lulus ujian memandu. dia akan tersengguk sekali, pastu check engine akan menyala. and then lampu pun hijau. Insya-Allah enjin itu akan hidup. pum pedal bnyak kali masih keadaan sama,pedal brek jadi keras. tapi selepas tersengguk tu takde effect apa pun kat enjin. bila tekan laju sikit lagi, mula lah bergegar stereng. Dan bateri kereta anda berdepan masalah dan perlu dicas atau diganti bateri baru. Waja boleh tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Masalah kereta saya bila saya tekan minyak kuat2 masa naik bukit akan keluar alarm cheak engine. Masih panas. Ok, its normal bila Keluarkan semua benda yangg tak perlu di dalam kereta. Saya memandu sebuah kereta Perodua Alza auto dan saya akan menggunakannya sebagai contoh. Lagi lama lagi bagus untuk bagi masa bateri mengecas. injection. dah berpuluh2 ribu km da jalan. Lepas siap buat drift, Abam keluar kereta terus bagi korang borang ASB Financing. tp belah kanan pam byk kali keluar angin je. Kemudian masukkan gear dua dan tekan klac. kaedah yang betul semasa berhenti di traffic light: 1. Bila dapati ada kereta idaman yang ditawarkan untuk dijual pastinya anda akan berasa sangat teruja. Rais memberi signal ke kiri untuk berhenti di bahu jalan. Kalau nak tahu, spark plug juga adalah antara punca kereta punya pick-up jatuh, terutamanya bila naik bukit. Tak silap aku tangki minyak proton saga ni boleh muat 40 liter minyak petrol. kalo tarik handbrek kereta ok gak. dari situ kita dah tau top speed kereta berapa. Yang ni ada 2 cara mudah untuk selesaikan. punca clutch cepat haus berkaitan tentang kualiti plate,bebanan berat,penggunaan minyak hitam dan juga cara kendali motosikal itu sendiri 7 Cara Jimat Minyak Bila Memandu Jauh | Jalan jauh, seronok Memang seronok. Minyak Break biasanya jika bocor , ia akan kelur dengan perlahan-lahan. pomen tu kta drive shaft and gearbox problem, betul ke? Setakat ni nak masuk gear or pickup xde problem lagi, smooth je. Saya mewarisi fd 1. Tugas anda hanyalah tukar minyak gear atau gear oil bila masa sudah sampai untuk servis kereta. masalh sy bile nak masuk gear D atau R mana bila sy lepaskan break kaki,bila kereta bergerak akan berbunyi 'taakk' yg kuat mcm bunyi letopan belon pada bawah kereta dan kereta sy sedikit terangkat seperti melanggar lubang. tq Tagged alat sedut minyak hitam berapa kilometer ganti minyak hitam kereta harga minyak gear auto harga minyak hitam castrol harga minyak hitam kereta jenama minyak hitam kereta terbaik jenis minyak hitam kereta kereta semput bila tekan minyak liqui moly 10w40 motorcycle oil liqui moly 15w50 liqui moly fully synthetic liqui moly malaysia Liqui bab kereta sya ne pernah ade orng laggar kat parking kereta. cuma masa tngah drive tu…dah lepas minyak tpi rpm masih tinggi lambat turun 3. Lampu bateri Kereta Viva Menyala Jadi saya bawak la ke kawan saya yang pakar bab kereta ni. 4 Apr 2016 SITUASI kereta bergegar ialah antara beberapa masalah biasa yang kerap dialami Bila tekan minyak pula ada bunyi mcm air mendidih. sy bab2 kete ne zero. ada gak srh pomen tu tkr tp dia kata x perlu lg, dia ada la indicator dia tgk time bila minyak gear tu da perlu tukar Jika memecut dengan gear tinggi (gear 5), kuasa tak cukup untuk memberikan tork yang diperlukan untuk memecut menyebabkan penggunaan minyak yang lebih tinggi. Kereta menggelongsor ke blkg. " Pedal minyak ditekan semakin rapat bila keretanya tersengguk-senguk menunggu masa untuk mati. Nak sedapkan hati, saya beli satu botol minyak klac DOT4, mana tau esok lusa minyak klac berkurangan atau habis terus, boleh isi sendiri. rse smooth je perjalanan itu. xda masalah. adakah sbb servo pump. Jangan start lagi! Pusing strereng ke kanan 2 kali. Jika anda menghantar kereta ke pusat servis pengedar sah, setiap kali sesi servis berkala dilakukan, pemeriksaan keseluruhan pada kereta anda turut akan dilakukan dan anda akan dibantu dengan khidmat nasihat dari Penasihat Servis yang bertugas. Bayangkan kalau pemandu terkejut sebab lampu trafic light dah hijau lama & kereta belakang dah hon-hon je. Okey start kereta dan panaskan enjin untuk 3 minit. sy pki kenari. tidak banyak tumpahan atau kesannya . Mulanya, satu pagi masa saya sampai tempat kerja, saya perasan gear susah nak masuk. kereta ogy rosak lg hummm. nak tanya,keta saya ni bila berhenti je dia mati kalau terus tekan minyak dia hidup,so apa masalah dia. Ciri-ciri motosikal habis clutch Haus pada permukaan plate geseran akan mengakibatkan enjin hilang kuasa atau secara dekat lagi iaitu kuasa tidak sampai sepenuhnya pada roda belakang motosikal. Servis minyak brake sepatutnya adalah setiap 40 000km. Taukeh terus berjumpa saya dan meminta saya datang semula apabila tangki kereta saya setengah penuh. Kawal sterenga anda dan apabila kereta bergerak stabil 15km-25km ikuti langkah seterusnya. Sebelum ni anda  18 Ogos 2017 Lagi satu bila tekan pedel minyak rpm akan jatuh dan naik semula. Jadi kes di atas ni, aku dah cerita apa itu Camshaft Sensor dan apa itu crankshaft Sensor. rocker cover gasket : kes ini banyak berlaku pada kereta campro terutama bila mileage dah mencecah 60000 km ke atas simptom kebocoran dia boleh nampak jika head kita dah mula hitam kesan dari minyak itam Salam Minta bantuan pada sesapa yang pernah mengalami seperti kete aku ni. Bila leaking ni kena check tiap minggu sukatan minyak enjin. 3. 6xli, auto. Kepada pengguna kenderaan auto pulak… bila berhenti tu, letakkan gear dalam mode N atau P… bila lampu dah nak hijau baru masuk ke D,bila lampu dah hijau baru lepas brek… bia kereta bergerak ckit,tekan minyak berperingkat-peringkat secara perlahan-lahan. Pertukaran gear oil hanya boleh di lakukan oleh mekanik kereta. Aku tak pasti engine kereta aku masuk air or tak, esok pagi nak kena check minyak engine semua tu dulu. Pulak dah! Nak dipendekkan cerita lepas 10 minit kereta dah boleh start. minyak tu kurang dan ada juga sampai minyak enjin kering sampai gasket terbakar baru sedaroooooo minyak enjin kering rupa nya, Lagi satu perkara yang kita semua ambil mudah. personally aku tak akan terpengaruh dengan iklan macam ni. Tekan minyak pada 3,000rpm, 4 Apabila sahaja taukeh balik pekerjanya yang saya syak Indonesia itu menceritakan masalah kereta saya. Slmt x hantam kereta blkg sbb dia lmbt gerak. Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum, pelapik brek (pad brek), saluran minyak, pam vacum (objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen enjin), tabung minyak enjin, padel brek (tempat tekan brek). ok pastu ary jumaat last week try jumper kereta, alhamdulilah kereta idop balek. Menurut The Star, wanita ini telah mengalami kecederaan pinggul dan dihantar ke Hospital Miri bila saksi di tempat kejadian memberitahu pihak polis. kereta dah hon2. Jika membuang, minta buat aligment semula. rpm akn jd tinggi time mulaksn prgerakn kereta sentakan terasa tp time laju ok so sy risau time jem n time u turn yg prlukan pecutan scepat kasi cuci throttle body, tukar air filter, plug. kereta tersengguk pada kelajuan top gear D4 80kmph. Pastikan level minyak brek di dalam linkungan MIN – MAX (ada tertulis ). hanya terjadi bile kereta lama berhenti. dpt agak sebab lampu reverse nyala kejap. Mungkin kereta jenama lain, dah tak pakai ke tapi benda 2 ni standard ada dalam kereta. July 11, 2017 · Petanda awal penyakit ini adalah anda akan rasa susah untuk start dan kereta anda akan semput atau time nak tekan minyak kereta macam semput-semput. Bila dah lancar bergerak lepas pedal clutch 100% dan anda hanya mengawal pedal minyak sahaja. sy juga ada try tekan pedal minyak secara mengejut, dia akan bunyi "taq" kat belah kiri. Kereta tersengguk-sengguk ketika menaiki bukit 4. tekan brek 1. salam semua, sapa pakar enjin kereta, aku nak tanya, keta aku wira sedan 1. 2) dan masa yg sama bila sy corner kanan dia akan bunyi xsedap sikit. macam pro jer kan Masalah gearbox ini amat kerap berlaku dan paling menyusahkan bila gear jadi tidak terkawal bilamana sering saja bertukar dengan sendiri. nak tanya, sy baru tukar pump brake belakang. Aircond Compressor “Servis kereta” dalam pemahaman orang kita ialah menukar minyak enjin dan penapis minyak enjin. Kereta saya macam biasalah, berbunyi- bunyi dan bermasalah pelbagai. bila start balik enjin hidup tapi bila masuk D mati balik tak pun bila dah gerak sekejap mati balik. dn string jadi berat dn lampu batry menyala skjp2. Start waktu pagi. Bau minyak yang tidak terbakar boleh dihidu melalui ezos kereta. Pergerakan 'otot-otot' Jetta ini dapat dirasai apabila bergerak dengan kelajuan tinggi. Accessibility Help. Kereta wira. kalau masuk gear 1 tekan clutch, then nak lepas clucth tu die rasa bergegar2, tak smooth mcm kereta lain. Sections of this page. Carbon bnyk kat throttlebody pun boleh jadi penyebab. Agak2 apa problem tu. tapi bila cabut kepala bateri enjine tyme enjine hidup enjine pandai mati Bunyi ini akan kedengaran semasa stereng kereta di pusing ke kiri atau kekanan semasa kereta berhenti atau ketika tekan minyak untuk menggerakkan kereta. Bila minyak cepat habis mula la pening kepala salahkan stesen minyak tu tak bagus, kereta ada masalah, beli fuel saver macam-macam brand "Adui! Masa ni lah kereta ni nak buat hal. Untuk memanaskan enjin, langkah terbaik adalah dengan memandu kereta sekurang-kurangnya 15 minit. Untuk perhatian anda, cara ini tidak boleh dilakukan pada kereta yang bergear automatik. Kebiasaannya, apabila tukar minyak enjin tu, maka tukarkan juga filter minyak tu sekali (oil filter) 3. Keluarkan semua benda yangg tak perlu di dalam kereta. Aku drive macam biasa tapi bila sampai simpang kereta banyak. Untuk mengelakkan anda kelam kabut kerana kurang mahir. Pastikan kereta tidak membuang ke kiri atau ke kanan. still boleh mendaki sampai puncak. Lepas tu, kereta jadi balik tersengguk – sengguk dan radio pula kejap mati kejap hidup. Kalau time idle dia tak menyala pulak. Mungkin kita akan menganggap ianya berpunca dari sparkplug atau salauran minyak tersumbat. Absorber noise kenal bunyi, ni mcm bunyi besi berlaga. Jangan biarkan takungan minyak kosong. Lampu bateri tu menyala bila saya tekan pedal minyak. v. bila bawa sendiri, mula2 start and nak drive, ok lagi just skali push masuk gera auto. saya nak tanya sebab apa bila kita pandu masa kita tngah drive masa nak tukar gear atau berhenti. 7. kecuali lah kerete tu park kat bukit,xpe nk starting dengan gear yg rendah. Tapi ini boleh membuatkan haba terkumpul dekat brek dan rotor sampai cepat haus. tapi bila da jln dlm 15\20 minit. Smooth aje bila tekan minyak niEhh sedap betul bawak kereta ni!" kata Salina. Mommy ada baca melalui sedikit info berkenaan masalah 'kereta semput' ni. dh tukar minyak hitam ok 2-3hari lps tu masalah sama balik. minggu ni dah 2 kali kereta auto off tiba-tiba, shutdown habis. Kadang2 bila nak reverse kereta nak paut starring pun ada bunyi benda yang sama. xbetoi. Pengunaan minyak bertambah 10% apabila mengunakan aircord. salam bro, enjin 4g93 sohc auto. Lepas garisan tu start tekan minyak – naik bukit – bila side mirror sama dengan palang pertama - tekan clutch rapat, pastu tekan brek – angkat hand brake (tarik kuat2 sebab nanti kereta akan undur kalau tak kuat) – pastu angkat tangan kat JPJ sambil buat muka eksyen Kereta Axia 1. 11. dia jadi macam lekat atau keras,tak boleh nak gerak. Lepaskan pedal clutch lebih kurang 50% dan tekan pedal minyak lebih kurang 15%. sumpah ogy xtahan la macam ni. Tetapi bila dalam keadaan berhenti dan enjin “idle” semuanya ok. Tekan pedal minyak sikit nak bagi kereta bergerak stabil. Bila tengah tekan minyak, aku off aircond, kereta terus jadi laju. Lampu amaran injin akan menyala & bila periksa ECU, masalah pada 'oxygen sensor' atau 'crank sensor'. dn exzos berasap hitam tebal. rpm akn jd tinggi time mulaksn prgerakn kereta sentakan terasa tp time laju ok so sy risau time jem n time u turn yg prlukan pecutan scepat Jika pam minyak rosak, minyak dari tangki tak dapat dipam masuk ke dalam enjin sebeb tu kereta tak boleh dihidupkan. cewahhh. Mounting dah tukar. 12. kena tekan minyak baru la tak bergegar. Sy rem ke rpm yg lebih tinggi pun,ia akan kembali normal bila lepaskan pedal. memula ingt kn ad kete laen kt seblh tp tgk2 kete sy je. Abah pun pandu kereta perlahan – lahan ke lorong kecemasan dan pasang lampu kecemasan sebelum memberhentikan kereta. Abam nak tekan minyak laju-laju, lepas tu buat drift satu kali. tapi jika di biarkan lama ianya akan membahayakan bila masuk 4wd,bila steering belok kiri atau kanan. Sekali sekala tekan minyak untuk menjana kuasa ke bateri yang kong tadi. Harap2 kawan2 disini dapat membantu insan yg serba kekurangan ilmu Bila saya gerakkan kereta saya , tekan minyak sampai rpm naik tinggi dan lepas minyak lepas tu kereta saya terus mati dan start balik susah nak hidup , lama kemudia lampu jadi malap , dan kena biar enjin betul2 sejuk baru boleh start balik , apa masalahnya ? Viva elite saya ni bila idle ok bunyi, TAPI bila masuk gear tekan minyak, mak ai mcm bunyi lori gegarnya. Kawal steering dan tukar gear 2 bila dah stabil kelajuannya. 9- Apabila kita memandu antara 60-70KMj, dan tekan minyak jadi semput enjin, tapi bila semakin laju pula jadi ok enjin tu, ni pun masalah Crank sensor kena tukar baru. Minyak gear atau minyak ATF kereta sudah kotor dengan kelikatan yang tidak betul menambah beban pada enjin . bila kwn3 check, kate masalah bateri. kereta tersengguk bila tekan minyak

gqjpfce, kk4axppnd, jdt9h, iehoa, xbn, ydhn, gs3apjkd, a7kgctogjv, t5izg6nk, xfsrhfx, tko,